Sıcak hava dalgasıyla baş etmenin 4 bilimsel yolu
Dünya genelinde iklim değişikliği her geçen yıl daha belirgin hale geliyor ve insan hayatını etkiliyor.
Artan sıcaklıklar insanların günlük yaşamlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu etkiler sağlık, tarım, ekonomi ve çevre gibi birçok alanda hissedilmektedir.
Kaçınılmaz olarak yüksek sıcaklıklar insanların uyum sağlayamayacağı bir çalışma ortamı yarattı. Üstelik bu sıcak havalarda havasız ofislerde takım elbiseyle oturan milyonlarca çalışan var.
Peki sıcak hava dalgası sırasında nasıl serinlersiniz? Muhtemelen temel ipuçlarını biliyorsunuzdur: Bol su için, gölgede kalın ve havalar çok sıcak olduğunda perdelerinizi kapatın.
Ancak sıcakla başa çıkmanıza yardımcı olacak başka birçok kolay ve bilimsel olarak desteklenen teknikler de var. Gelin bu 4 farklı bilimsel tekniğe daha yakından bakalım.
1. Önce yüzünüzü değil ellerinizi soğutun
Sıcaklığı hissediyorsanız ve biri size yelpaze uzatıyorsa, muhtemelen önce yüzünüzü serinletmeye çalışacaksınız. Ancak bilime göre bu, vücut sıcaklığınızı düşürmenin en hızlı yolu olmaktan çok uzaktır.
Elbette yüzünüze çarpan tüm bu esinti, oradaki soğuk alıcıları taklit edecek ve size çok güçlü bir rahatlık hissi verecektir. Ancak aslında vücudunuzdaki ısıyı ortadan kaldırmaz.
Bunun yerine ellerinizi 15-20 dakika soğuk suda bekletmek daha uygun bir soğutma stratejisidir. Ellerinizin yüzey alanı kütle alanına göre yüksektir; Sıcakken içlerinden çok fazla kan akıyor.
Ellerinizi soğuk suya daldırmak o kadar da hoş hissetmeyecektir ancak sizi buz banyosundan çok daha hızlı soğutacaktır.
2. Soğuk duşlardan kaçının
Bizi Tiktok’ta takip edin
Kavurucu bir yaz gününde soğuk bir duş almak elbette cazip gelebilir. Bununla birlikte, tüm vücudunuzu birdenbire soğuk suya daldırmak, kulağa tuhaf gelse de, sıcak hava dalgası sırasında vücudunuzu soğutmanın çok yavaş bir yoludur.
Bilime göre vücudunuzu tamamen soğuk suya batırmak çok fazla yüzey alanı kaplar ve vücudunuz cildinize ulaşan kan miktarını azaltır. Soğutmanın sırrı kanı cildinizin yüzeyine iletmek ve ardından ısıyı yavaşça uzaklaştırmaktır.
Kısacası buz banyosu yapmayın, bunun yerine ılık bir duşu tercih edin. İdeal sıcaklık vücudunuza ve dışarıdaki sıcaklığa bağlı olacaktır, ancak nispeten ılık su serinlemenin en iyi yoludur!
3. Sıcak içecekleri seçin
Evet! Yıllardır ortalıkta dolanan bu klişe aslında bilime göre doğru! Sıcak bir içecek yudumlamak sizi buzlu su içmekten daha hızlı serinletir.
Bilime göre bu, vücudunuzu doğrudan soğutmaya çalışmak değil, terleme ve cildinize kan akışı gibi sistemleri harekete geçirmekle ilgilidir.
Bu sadece sıcak sıvılar içmeniz gerektiği anlamına gelmiyor; Her sıcaklıkta su ile susuz kalmamak, terleme yoluyla vücudun soğumasına yardımcı olur ve ısının aktif dokulardan cilde aktarılmasına yardımcı olur.
Bunu bilmen gerekiyor! Buzdolabından soğuk su içmek vücudunuzun iç ısısını hızlı bir şekilde düşürmez.
Bir düşünün: İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı sudur; Bu da yaklaşık 40 litre anlamına geliyor. Bir bardak soğuk sıvı eklemek pek bir fark yaratmayacaktır. Okyanusta bir damla gibi düşünün.
Sıcak bir içecek içtiğinizde ısı doğrudan midenize gider ve vücudunuzun gerçekte olduğundan daha sıcak olduğunu düşünmesine neden olur.
Dumanı tüten bir içecek tercih ediyorsanız, bunu kahve veya çayın yanında yapmamak en iyisidir. Kafein, alkolle birlikte vücudunuzun metabolizma hızını artırarak daha fazla ısı üretmesine neden olabilir.
Üstelik kafein diüretik görevi görerek vücudunuzdan diğer içeceklere göre daha hızlı sıvı kaybına neden olur.
4. Vücudunuzu soğutmak için terleyin
Sıcak havalarda vantilatör gibi sadece yüzümüzü serinletmeye yarayan yöntemler kullanırız.
Sıcak havalarda sıklıkla kullanılan bir diğer sistem olan fan, cildinize temas eden sıcak havayı uzaklaştırarak vücudunuzu soğutmakla kalmıyor; Ayrıca terin buharlaşmasına da yardımcı olur.
Aşırı sıcak hava dalgası sırasında bu büyük bir sorun olabilir. Bilim insanları, sıcaklık yaklaşık 35°C’ye ulaştığında vücudu soğutmanın tek gerçek yolunun “terlemek” olduğunu söylüyor.
Bunun nedeni terin buharlaşmasının aslında sıcaklığa bağlı olmamasıdır; Tamamen hava ile cilt arasındaki su buharı basıncı farkıyla ilgilidir.
Mümkün olduğunda, birden fazla pencere açarak serinletici bir esinti yaratarak doğal hava akışına izin verebilirsiniz.
Terleme, vücut ısısını düşürmek için ter bezleri tarafından su ve tuz içeren bir sıvının salgılanmasıdır. Yüksek sıcaklıklarda veya nemli hava koşullarında terleme, vücudun serin kalmasına yardımcı olabilir. Bu durumda vücudunuzun doğal olarak terlemesine izin vermek ve yeterince su içmek önemlidir.