Yabancı borsa hakkında kafası karışık
Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul’da uygulamaya konulan son tedbirlere farklı yaklaşıyor.
Türkiye’yi sarsan depremden üç gün sonra kapanan ve 5 günlük aradan sonra birçok önlemle açılan Borsa İstanbul 100 endeksi, geçtiğimiz haftanın tamamında yüzde 11,6 arttı.
Türkiye Varlık Fonu’nun borsada dalgalanmanın yüksek olduğu dönemlerde Fiyat İstikrar Fonu aracılığıyla hisse satın alabilmesi, BES’te devlet katkısı portföyündeki fonların borsa payının yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılması, stopajın sıfırlanması kararı hisse geri alımlarında vergi ve genel kurul kararı yükümlülüğünün kaldırılması. Bu yükselişte bu adımlar etkili oldu.
Kalıcı mı yoksa kesintili mi?
Ancak uluslararası yatırımcıların Türk borsasına bakışı karışık.
Teneo Intelligence’ın Kurucu Ortağı Wolfango Piccoli, “Artık bir pazar yok. Siyasi hedefler ve bir normallik imajı sağlamak için her türlü hileyi kullanan yerel makamların bitmek bilmeyen müdahaleleri var”; Medley Global Advisors’tan Nick Stadtmiller da hükümetin müdahale ederek borsayı yüksek tutmasının zor olacağı görüşünü dile getirdi.
Stadtmiller, “Yetkililer, tüketici algısına ve harcamalarına zarar verecek bir borsa çöküşünü önlemek için müdahale etmeye devam etmek zorunda kalacak” dedi.
Bank Julius Baer Pay Stratejisti Nenad Dinic ise haklı olarak piyasadaki düzensizlik ve oynaklığa karşı atılan adımları takdir etti. Dinic, “İstenmeyen bir müdahale politikası riskini çok az görüyoruz.” dedi.
Mobius Capital Partners Fon Yöneticisi Carlos Hardenberg de benzer şekilde, “Diğer ülkelerde bu tür geçici tedbirler gördük. Ama tabii ki yetkililerin piyasadan uzak durması gerekiyor çünkü bu genellikle güven kaybına yol açıyor” dedi.