Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi Kapanış Konferansı Gerçekleştirildi
Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Lideri William Massolin, toplumun mahkemelere güven duyması için hukuk güvenliğinin ve içtihatların sürekliliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Ortak amacımız, bağımsızlığı, tarafsızlığı, etkinliği ve adalet yönetimini güçlendirmek ve geliştirmektir. Yargıtay’ın.” söz konusu.
Yargıtay, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen “Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”nin kapanış konferansı gerçekleştirildi.
Yargıtay Başkanlığı’nda düzenlenen konferansa Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Massolin ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Massolin, “Hukukun temel ilkelerinden biri olan ve toplumun mahkemelere olan güvenine katkı sağlayan içtihatta devamlılık, hukuk güvenliği için esastır.” dedi. sözünü kullandı.
Massolin, başladığı Şubat 2019’dan bu yana projeyle değerli sonuçlar elde edildiğini belirterek, “Ortak amacımız, Yargıtay bünyesinde bağımsızlığı, tarafsızlığı, etkinliği ve yargının işleyişini güçlendirmek ve geliştirmektir.” söz konusu.
Uluslararası hukuk çerçeveleri üzerine çalıştaylar yapıldığını vurgulayan Massolin, bu kapsamda İspanya, İtalya ve Fransa gibi AB üyesi ülkelere ziyaretler yapıldığını ve teklif raporları hazırlandığını kaydetti.
Proje sonucunda Yargıtay’ın mevcut mevzuatta yapılacak değişiklikler için bir yol haritası oluşturmasının beklendiğini ifade eden Massolin, bunların Yargıtay’ın iş yükünü önemli ölçüde azaltacağını ve böylece kalitenin artacağını değerlendirdi. Yargı kararları.
Proje kapsamında Yargıtay İçtihat Merkezi’nin kurulduğuna dikkati çeken Massolin, bu merkezin Yargıtay’ın topluma karşı görevini sürdürmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Yargıtay için 4 yıllık bir eğitim stratejisi ve eylem planı oluşturulduğuna işaret eden Massolin, projenin başarısının sürdürülmesi için ortaya konulan girişimlerin eğitim programlarında yer almasının beklendiğini vurguladı.
“Yargıtay ve kararları, hukukun ahenkli uygulanmasında önemli rol oynuyor”
Pertzinidou ise Yargıtay’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasında kilit rol oynadığını belirtti. söz konusu.
Projenin, Yargıtay’ın sistemik sorunları çözmesinin temelini oluşturduğuna işaret eden Pertzinidou, “Yargıtay’ın topluma karşı en önemli görev ve sorumluluklarından biri, mahkemelerin içtihat birliğini sağlamak için mahkemelerin içtihatlarının birliğini sağlamaktır. yasal güvenliği, kanun önünde eşitliği ve yasal öngörülebilirliği sağlamak.” sözlerini kullandı.
Hukuki çerçevenin yeniden düzenlenmesinin hukukun kalitesi ve istikrarına olumlu etki edeceğinin altını çizen Pertzinidou, 2019’da başlatılan projenin Yargıtay’ın Avrupa Konseyi ile yakın işbirliğini güçlendireceğini söyledi.
Pertzinidou, proje kapsamında oluşturulan bilgi tabanının hakim kararlarının kalitesini ve içtihat tutarlılığını güçlendireceğini vurguladı.
Yaklaşık 2 bin 500 yargı mensubunun gerekçeli karar yazma eğitiminden yararlandığı bilgisini paylaşan Pertzinidou, bunun ispat ve kabahat ortasında kesin bir ilgisi olan kararların önünü açacağına inandığını kaydetti.